waar energiebesparing en onderhoudsplanning samenkomen

Vocht is techniekkiller nr. 1

Het gevecht tegen vocht

Water en techniek zijn doorgaans geen gelukkige combinatie. Als het al zo bedoeld is, dan is die laatste op z’n minst bijzonder goed bestendig, afgeschermd of ingepakt. De kosten van maatregelen zijn doorgaans hoog, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom bescherming tegen vocht vaak achterwege blijft. Nee, het vocht zèlf kruipt nogal eens waar het niet gaan kan . . .!

Het sluipende gevaar van de waterwereld

Vooral in de waterwereld lopen installatie en andere gebouw- en kunstwerkdelen gevaar. Allereerst is er het regenwater. Een goed bouwkundig ontwerp in combinatie met een juiste bouwwijze voorkomt dat regenwater op plaatsen komt waar het niet hoort.

vocht is killer nr 1

het slopende effect van altijd-water-en-vocht

Wanneer ook de afwatering en riolering deugt zou het goed moeten gaan. ‘Zou’, want hier gaat ’t soms juist goed fout. Nee, het echte gevaar  is water waarmee rekening wordt gehouden, zoals bijvoorbeeld in een zwembadgebouw . . .

Een zwembad is een bijzonder gebouw: een zogenoemde gebruikersinstallatie is daar namelijk zo in het gebouw verweven, dat het feitelijk een gebouwgebonden installatie is. Eentje waarmee veel onderhoudsbedrijven en -adviseurs zich overigens vaak geen raad weten. Met name bij de diep in het gebouw verscholen liggende behandelingsinstallatie voor het zwemwater gaat het vaak fout.
Lek- en spuiwater, spoel- en schoonmaakwater -vaak chloorhoudend- loopt hier soms voortdurend en vrij door de technische ruimtes. Wat nat is droogt toch immers vanzelf?

Wat nat is droogt toch immers vanzelf?

corrosie door vocht in een schakelkast leidt tot extra risico (BRAND!)

Verdampend water veroorzaakt in technische ruimtes met regelmaat een hoge relatieve vochtigheid (RV). Dit vocht slaat vervolgens hier en daar als condens op koudere installatiedelen neer. Als die oppervlakken niet -voldoende- vocht- en chemicaliënbestendig zijn, begint daar een vervroegd einde . . .
Langjarig onderzoek wijst uit, dat dit effect binnen een groot aantal zwembadinstellingen niet of onvoldoende door de betrokkenen wordt onderkend. Met name de -vaak gevoelige- regeltechniek is daar het slachtoffer van, maar ook dure pompen en appendages gaan soms versneld aan corrosie ten onder.

Vocht is een vergeten  (want verborgen) kostenpost

Vocht kan als een onopvallend en geduldig roofdier de kwalitiet van kostbare zwembadinstallaties geleidelijk aan de nek omdraaien. De ervaring binnen ons bedrijf leert dat deze vorm van slijtage de levensduur van installaties soms wel met 15 tot 25% kan verkorten: een aanzienlijke kostenpost. En dat terwijl de oplossing vaak relatief eenvoudig is.

Laat water en vocht waar ’t hoort

Een oplossing begint zoals vaak met besef van de risico’s. Waar moet je bijv. op letten?

  • aanhoudend natte of vochtige plaatsen,
  • onvoldoende geventileerde technische ruimtes (hoge RV),
  • aantasting van materiaal (komt in diverse vormen voor),
  • water of zwembadwater (chloordamp= katalisator),
  • onafgeschermde en/of niet geschikt materiaal(gebruik)

Investeer in een gedegen speuractie: een goede vochtinventarisatie is namelijk het halve werk. Daarna kan per onderkende vochtbron een oplossing worden gezocht. In veel gevallen gaat het om relatief eenvoudige aanpassingen. Bij complexe installaties is een aparte luchtbehandeling echter geen gek idee.

soms is een aparte luchtbehandeling voor de techniekruimte nog niet zo’n slecht idee

Win liever goed advies in bij een partij met kennis van zaken. Soms lukt het echter toch niet zo 1-2-3. Dan is afschermen of het aanbrengen van geschikte coatings misschien de oplossing. En: vergeet het ‘ouderwetse’ poetsen niet!


Foto’s: copyright: GB Techniek-Beheer, Vught

Externe links:
Vocht en het effect op bouwkundige elementen van gebouwen

 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE