waar besparing en planning samenkomen

Verduurzaming als legpuzzel

Verduurzaming is nog te vaak een legpuzzel in de doos, eentje zònder plaatje . . .

Wie werk wil maken van verduurzaming kan tegenwoordig zijn hart ophalen.  Natuurlijk heb je Wet- en Regelgeving die je vertelt aan welke eisen je minimaal moet voldoen. Veel bedrijven zien echter in, dat die aanpak uiteindelijk tot hap-snap-acties leidt en dus bottomline ineffectief is. Jammer voor de president van de VS en een paar trouwe vrienden die nog denken van niet, maar ‘fossiel’ zal er snel aan moeten geloven. Sneller ook dan de eerder genoemde Wet- en Regelgeving nog beoogt.

Steeds meer bedrijven -met vaak juist de financiers en beleggers daarachter- zien dat ook. Deze bedrijven zijn intussen al wel met de verduurzamingslegpuzzel in de weer. Ze ontdekken dat, als ze zelf met de puzzelstukjes komen, ze het uiteindelijke ‘plaatje’ naar hun hand kunnen zetten.

Zodra bedrijven ontdekken, dat als ze zelf met de puzzelstukjes komen, ze het uiteindelijke plaatje naar hun hand kunnen zetten.

verduurzaming is een puzzel

Uitdaging: verduurzaming zien als een puzzel waar je zelf de stukjes voor mag aandragen

Zo’n benadering vraagt om een actieve benadering van het verduurzamingsvraagstuk. De voordelen daarvan zijn echter groot. Door je te focussen op je eigen bedrijfsituatie en de mogelijkheden die daar al voor het opraken liggen kan je namelijk sturing aanbrengen. Daarbij past het beter bij de natuur van veel ondernemers: proactief en ondernemend!

Natuurlijk is het waar, dat verduurzaming voor de meeste bedrijven geen core-business is maar je hoeft het ook niet alleen te doen. Er zijn veel partijen en instanties die je een handje kunnen helpen. Aan de andere kant: verduurzaming zal op termijn ook je core-business gaan raken. Dus wen er maar vast aan!

Hoe ziet jouw ideale verduurzaamde plaatje eruit?

Zodra je ervoor hebt gekozen om je niet steeds opnieuw door de Wet- en Regelgeving ‘vooruit te laten schoppen’, zul je actief moeten worden. Dat begint met dromen: stel je voor hoe  verduurzaming er voor jouw bedrijf of instelling uitziet en op welke termijn je dat zou willen bereiken. Betrek hier een aantal creatieve medewerkers bij die open staan voor dit soort vragen. Neem hiervoor wel de tijd (een dagdeel of zo) en omschrijf dan zo kort en concreet als mogelijk dit doel. Een voorbeeld zou er zo uit kunnen zien:

  • Ik wil tot 2022 elk jaar 5% energie besparen en in dat jaar de helft van mijn energiebehoefte duurzaam opwekken of betrekken.
  • Ik wil in 2030 minimaal 75% minder energie verbruiken en 75% van mijn energiebehoefte duurzaam opwekken of betrekken.

Zet jouw stip aan de verduurzamingshorizon  – doè ‘t gewoon . . .

Schrijf dit op in een plan. Dit wordt de richting die je op koerst in de oceaan van verduurzamingskansen en -mogelijkheden. Zoek hierna partners die de weg naar deze doelen gaan bereiden. Ben daarbij niet bang om doelen bij te stellen en houdt zeker de wettelijke eisen in het oog.

______________________________________________________________

Spreekt deze aanpak aan? Neem dan eens contact met ons op!

______________________________________________________________


Bronnen en meer:
Foto: KelvinSolutions.be

Zomaar een voorbeeld van ‘n puzzelstukje: opslag van zonne- en windenergie in mierenzuur (Technisch Weekblad 19 mei 2017):


Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen uit ons archief (op maand)

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE