waar besparing en planning samenkomen

EPC facilitator over de vloer

De rol van EPC facilitator

De belangrijkste rol van de EPC facilitator: in openheid structuur en proces aanbrengen

EPC facilitators kunnen een belangrijke rol spelen op  weg naar meer verduurzaming van gebouwen. Dat dit laatste noodzakelijk is behoeft inmiddels geen betoog meer.

Een van de mogelijkheden om met verduurzamen te beginnen is het aangaan van een EnergiePrestatieContract (EPC). De selectie van een daartoe geschikt partij en het opstellen van een goede overeenkomst is hier van wezenlijk belang. Een EPC facilitator begeleidt dit proces.

Een EPC kan een gebouweigenaar of -beheerder in hoge mate ontzorgen. Daarmee is hij op weg naar efficient beheer, energiebesparing en uiteindelijk naar een verduurzaamd gebouw. Bijkomend voordeel is dat de voor verduurzaming benodigde kosten en investeringen veelal uit de gerealiseerde besparingen kunnen worden gefinancierd.

EPC-facilitators ondersteunen opdrachtgevers bij de vraagformulering. Daarnaast zien zij erop toe dat uitvoerende partijen de juiste antwoorden geven. EPC-facilitators kunnen opdrachtgevers helpen met:

  • Opstellen van ambities en strategie,
  • Verzamelen  vastgoeddata,
  • Energetische kennis,
  • Goede business cases,
  • Financiële kennis en financiering,
  • Afweging wat uit te besteden,
  • Juridische en aanbestedingstechnische kennis,
  • Procesbegeleiding bij interne communicatie en in de besluitvormingsfase,
  • Samenwerking tussen opdrachtgever en ESCo en omgaan met conflicten,

Het begrip “EPC facilitator” is de Nederlandse invulling (RvOnl) van een Europees project (GuarantEE) om dit type verduurzaming te stimuleren.  Registratie gebeurt door QBISnl.

Opgenomen in het register van QBISnl kunnen wij in deze rol optreden bij de totstandkoming van een Energie Prestatie Contract. Voor u als gebouweigenaar of -beheerder is dit een waarborg, dat onafhankelijk, transparant en volgens internationaal vastgelegde spelregels zal worden gewerkt.

Lees onze eerdere publicatie “Besparingszekerheid met een ESCo” (29-mei 2017) voor een idee hoe zo’n EPC vormgegeven zou kunnen worden.

______________________________________________________________

Weten hoe wij dit zien? Neem dan gerust contact met ons op!

______________________________________________________________


Foto: doelbeelden.nl

 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE