PV-panelen zijn grote hype – maar hoe zit t met t PV rendement . . .

Met het almaar dalen van de prijzen voor PV zonnepanelen lijkt de aanschafgekte wel een hype. De groei in geinstalleerd PV-vermogen (het geinstalleerde kW-piek-vermogen) bereikt al jaren ‘double-digits’. Het lijkt wel of iedereen ze wil hebben. En dat is dus niet zo gek ook. Een investering erin laat zich tegenwoordig vaak al binnen 8 jaar terugverdienen. Vraag alleen bij dit soort gekte is: “worden al die mooie beloften -niet alleen nu maar- ook op de lange duur wel waargemaakt?”
Cowboyverhalen horen bij Wild-West en dat is waar de huidige markt soms op lijkt. De kans dat je een kat-in-de-zak koopt met een inferieur fabrikaat of afgekeurde panelen ligt steeds op de loer. Zo’n PV-module is namelijk niet zomaar een ‘schilderijtje’. Het is een hi-tech glasproduct waarmee van alles kan zijn gebeurd maar ook nà productie kan gebeuren. Het PV rendement staat daarmee voortdurend onder druk.

Na de aanschaf komen vele lange jaren van gebruik . . .
PV rendement ? stuur de glazenwasser eens het dak op !!

PV? stuur de glazenwasser eens het dak op !!

Goede kwaliteit en een juiste en zorgvuldige montage is natuurlijk belangrijk. Maar daarna volgen -als t goed is- vele jaren van gebruik. In 20 tot 25 jaar moeten ze zich toch minimaal 2 tot 3 keer terugverdienen. De panelen echter liggen buiten in weer en wind, logisch dat daar veel mee kan gebeuren. Jaarlijks een beetje onderhoud is zeker nodig. Veel eigenaren denken daar echter niet aan. Een installatie mag dan van de beste kwaliteit zijn maar het beste resultaat bereik je met een jaarlijkse inspectie van de bevestiging en bekabeling. Maar -zeker zo belangrijk- met de glazenwasser!

Glasbewassing verhoogt rendement PV-panelen

Bekend is, dat het rendement van PV-panelen door veroudering in de loop van 25 jaar met soms wel 0,5% per jaar zal afnemen. Deze waarde geldt natuurlijk in laboratoriumomstandigheden. De praktijk is echter een andere. Door verkeer, vogelpoep en (stof-) regen zullen aanzienlijke hoeveelheden vuil op de panelen terecht komen. Veel daarvan zal (mits deze onder een hoek geplaatst zijn) door diezelfde regen wel weer afspoelen. Maar niet alles, zo blijkt. Ongehinderde vervuiling van de panelen drukken op termijn het PV rendement met meerdere procenten. Dit lijkt een open deur, maar dan toch een minder bekende consequentie. Uit eigen onderzoek is gebleken, dat regelmatige glasbewassing het rendement van PV-panelen door de jaren heen op het beloofde peil kan houden.

Case: glasbewassing verhoogt het PV rendement tot wel 6%

Uit bescheiden eigen onderzoek aan een kleine PV installatie (juni 2017) is gebleken dat het PV rendement na een wasbeurt van het paneeloppervlak substantieel kan toenemen. De ligging van het 10 m2- grote paneelveld in kwestie is pal zuid, waarbij de panelen onder een hoek van 22 gr. t.o.v. de horizontaal staan opgesteld. Door de aanwezigheid van een drukke autosnelweg binnen een afstand van ca. 1 km mag de (fijn)stofbelasting meer dan gemiddeld worden verondersteld. De verstreken tijd sinds de laatste bewassing bedroeg ca. 3,75 jaar. Onderstaande fotoreportage toont duidelijk zichtbaar de effecten aan het oppervlak tijdens en na afloop van de recente wasbeurt.
Het energetisch resultaat is hierna bepaald door de kWh-opbrengst van 2 volledig zonnige dagen vóór en ná bewassing met elkaar te vergelijken (zie de opbrengstgrafieken hieronder. Resultaat: een opbrengstverbetering van 5,5%!

Samengevat kan worden gesteld, dat -afhankelijk van wijze van opstelling en plaats n NL- een volledige bewassingsbeurt van het paneeloppervlak per minimaal 1-3 jaar vanuit energieopbrengstoogpunt als efficient mag worden gezien. Aanbevolen wordt echter om deze frequentie af te stemmen op de bereikte rendementsverbetering na uitvoeren van een bewassingsbeurt.

_____________________________________________________________________

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!

_____________________________________________________________________

Bronnen:

rapport RVOnl status 2-2016 (pdf): Inventarisatie PV markt in NL