Die nieuwe zwembadwetgeving kwam er toch aan?

De nieuwe zwembadwetgeving laat al vele jaren op zich wachten. Aanvankelijk nog als zelfstandige wetgeving strandde deze medio 2015. In meerdere nieuwsberichten op onze website worden de vorderingen al jaren gevolgd. In een bericht uit februari 2016 bleek al dat je de Omgevingswet in de gaten moet houden (lees artikel hier).

De Omgevingswet is een raamwerk waarin de zwembadwetgeving wordt opgehangen. Om in kerstsfeer te blijven: het is de kerstboom waarin de inhoudelijke regels als kerstballen (AMvB’s ) worden opgehangen: de Algemene Maatregelen van Bestuur. Er komen 4 kerstballen in de Omgevingswetboom. Zwembadland moet echter de BAL in de gaten houden (echt!). BAL staat voor Besluit Activiteiten Leefomgeving en gaat per 1-1-2019 de huidige zwembadwetgeving vervangen.

De BAL gaat per 1-1-2019 de huidige zwembadwetgeving vervangen

Kan er al met de nieuwe BAL rekening worden gehouden?

Hoewel de “BAL sinds 1-7-2016 in de boom hangt” (ontwerp) ontbreekt er nog een stuk: de regels voor de activiteit zwemen en baden. Dit deel is nog in ontwikkeling. De datum dat er via internetconsultatie op gereageerd kan worden is onlangs echter weer verschoven: april 2018 zou het naar verluid moeten gaan worden, maar zeker is dat niet.

In april 2018 zal meer duidelijk worden rondom de zwembadwetgeving

Inhoudelijke regels worden dus via het Aanvullingsbesluit BAL pas in de loop van volgend voorjaar verwacht, eerst nog ter consultatie. O ja: en onder voorbehoud . . .
De kerstballen zijn dan in ieder geval al wel uit de boom!

zwembadwetgeving

Komt de BAL in 2019 dan eindelijk in de Omgevingswetboom te hangen?

Wat een mooie opstap voor de redactie en directie van GB Techniek-Beheer om u als trouwe lezer van onze berichten prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2018 toe te wensen. Wij zien u volgend jaar op welke manier dan ook graag weer in goede gezondheid terug!


Foto: Pixabay.com – (bewerking: Yojoma webservices)

Bronnen: artikel Luc Vosters in Zwembadbranche van 14-11-2017