waar besparing en planning samenkomen

Het circulaire zwembad

Het circulaire zwembad – een  mooie kreet, maar wat houdt het in?

Circulair is tegenwoordig in de mode. Daarom willen we het circulaire zwembad eens onder de loep nemen. Het begrip “circulair” wordt te pas en te onpas gebruikt, reden genoeg voor een definitie. Laten we eronder verstaan: het streven van verbruik naar gebruik van grondstoffen en energie. Van eenmalig naar kringloop.

In een serie artikelen zal zo bekeken worden ingegaan op het “circulaire zwembad”.  Allereerst zal het begrip nader worden afgebakend. In volgende artikelen zal vervolgens dieper op verschillende aspecten van het circulaire zwembad worden ingegaan.

Verbruiken = eenmalig
Het circulaire zwembad

ver-bruik van grondstoffen en energie

Het verschil in de woorden gebruik tegenover verbruik is dat het laatste eenmaligheid suggereert. Je auto verbruikt benzine maar je zoon of dochter mag je auto gebruiken (je hoopt althans dat je ‘m heel terugkrijgt…). Gebruik duidt op restwaarde en vervolggebruik. Pas als de auto is opgebruikt kan die worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor onderdelen. En daarna als restmetaal voor verwerking in nieuwe producten. Circulair duidt dus op hergebruik, het liefst in gesloten kringlopen, groot en klein, lang of kort.
In het circulaire zwembad zal allereerst worden gezocht naar kringlopen binnen het zwembad zelf en daarna erbuiten. Daarbij mogen de kringlopen zo weinig mogelijk grondstoffen verbruiken (lees ook: beperk verbruik van fossiele brandstoffen).

Hergebruik is van alle tijden
het circulaire zwembad

ge-bruik van grondstoffen en energie

Hergebruik is binnen zwembaden al sinds mensenheugenis aan de orde. Je kunt het zwembad nu eenmaal niet elke dag leeg laten lopen en de volgende dag weer vullen. In moderne zwembaden is het badwater al in kringloop. Het wordt iedere ronde opgewerkt tot nieuw en veilig zwemwater. Het watergebruik zit in verversing vanwege ophoping van stoffen die je er binnen de zwembadmuren vaak lastig uit krijgt. De Nederlandse wet schrijft typisch minimaal 30 liter *) per badbezoeker voor.

En ook hergebruik van energie is al langer aan de orde. De luchtbehandeling van zwembaden bijvoorbeeld is inmiddels al lang niet meer eenrichtingsverkeer. Al vele decennia wordt ook hier geconditioneerde lucht -gedeeltelijk- rondgepompt: er wordt maar een klein deel ververst door buitenlucht die wordt behandeld en ingeblazen.

De toekomst ligt bij andere materiaalstromen waaronder afval. Die vragen voorlopig nog vaak een kringloop buiten de zwembadmuren om.

Concept voor het circulaire zwembad

In een reeks blogs zal de komende tijd worden ingegaan op een gebouw- en installatietechnisch concept voor het circulaire zwembad. Aan de orde komen:

  • opwekking van warmte
  • hergebruik warmte binnen het zwembad
  • gebruik van duurzaam opgewekte energie
  • effect van verschillende temperatuurniveau’s
  • belang van GBS in het circulaire zwembad
  • de onderhoudsbehoefte van “nieuwe” installatieconcepten
  • installatiekringloop: langer efficient gebruik van installaties

Hoewel het grote plaatje duidelijk is zijn verschillende inzichten nog in ontwikkeling. Houdt deze artikelenreeks dus in de gaten om van  de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.


Foto:  vrij bewerkte pictogrammen van Energymatters.nl

*) Onder voorwaarden is het binnen de huidige wetgeving (BHVBZ) in openbare zwembaden toegestaan om minder dan 30 liter zwembadwater per bezoeker te verversen.

Bronnen:
Lees ook ons eerdere artikel “aflossing gezocht voor de gasketel” (28 februari 2018)

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen uit ons archief (op maand)

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE