waar besparing en planning samenkomen

Gebruik van warmte in zwembad

Van ‘gebruik van warmte’ binnen het zwembad naar hergebruik van warmte

Dat het gebruik van warmte door een zwembadgebouw hoog is, is wel duidelijk. Met hergebruik van warmte wordt bedoeld dat eenmaal opgewekte en “verbruikte” warmte wordt teruggewonnen en op een andere plaats binnen het gebouw weer wordt toegevoerd.

In het vorige artikel is ingegaan op de manieren om de warmtevraag te beperken (isolatie) en warmte die dan nodig is zoveel als mogelijk uit niet-fossiele bron te betrekken. Fossiele verbranding leidt immers tot verhoging van de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en tot opwarming van onze aarde.
Binnen een zwembad wordt veel warmte gebruikt voor opwarming van:

  • leidingwater tot douchewater
  • leidingwater tot zwembadwater
  • buitenlucht tot (lekker warme) binnenlucht

Douchewater verdwijnt naar het riool. Dat wil je uiteraard niet nog een keer gebruiken. Zwembadwater wordt natuurlijk niet weggegooid maar er wordt wel een behoorlijk grote hoeveelheid water ververst:  zo’n 30 tot soms wel 50 liter zwembadwater per bezoeker! En de lucht in het zwembad? Die kan ook niet erg lang  “binnenblijven”. Wat te denken van al het vocht dat verdampt en van de luchtjes die zich anders in de warme zwembadhal verzamelen. Ook hier moet stevig ververst worden. Maar hoe krijg je de “gebruikte” warmte die erin zit er weer uit?

Hergebruik van warmte
slim gebruik van warmte

van eenmalig gebruik van warmte naar hergebruik van warmte uit het water dat wegloopt

Iets dat koud is kan alleen maar worden opgewarmd door iets dat warmer is dan het koude voorwerp, van hoge naar lage temperatuur. Wil je gebruikte warmte terugwinnen dan moet je daar een medium (water, lucht) met een lagere temperatuur langs laten stromen. Dit proces heet warmteterugwinning en gebeurt in een apparaat dat warmtewisselaar wordt genoemd.  Het wordt tegenwoordig steeds meer toegepast. Belangrijk: bij een warmtewisselaar komt het warme medium niet in contact met het koude medium.  Door bijvoorbeeld de warmte die in de -vuile- afblaaslucht uit de zwembadhal zit in een warmtewisselaar te koelen aan de -schone- aanzuiglucht (die kouder is), hergebruik je deze warmte. De schone lucht is hierna immers voorverwarmd (en de afgeblazen lucht gekoeld). De hoofdverwarming hoeft nu niet meer zo hard te werken om de schone lucht op te warmen.

Hergebruik van warmte = warmtewisseling -> warmtewisselaar

Of het nu douchewater, zwembad spuiwater of afgeblazen zwemhallucht is: met een warmtewisselaar is het mogelijk warmte binnen het zwembadgebouw te houden. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikt …

  • .. douchewater te koelen met het koude leidingwater naar de doucheboiler,
  • .. zwembadwater te koelen met vers -koud- leidingwater dat wordt toegevoegd,
  • .. -vuile- warme afblaaslucht te koelen met koude verse buitenlucht,

Er zijn ook andere manieren te bedenken om eenmaal opgewekte warmte binnen de zwembadmuren te hergebruiken. In een volgend artikel zal worden ingegaan op de warmtepomp. Dit apparaat kennen we allemaal (koelkast, vriezer). Een warmtepomp kan het hergebruik van warmte binnen een zwembad een behoorlijk zetje geven.

(Dit is het derde artikel in een serie over het circulaire zwembad en wordt vervolgd)


foto: duurzaamthuis.nl

bronnen:
Lees de hele serie artikelen – die begint bij: ” Het circulaire zwembad

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen uit ons archief (op maand)

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE