Installatiekringloop: de installatie zèlf rondpompen

In vorige blogs van de serie duurzaam zwembad zijn inmiddels vele aspecten ervan aan de orde geweest. De onderwerpen gingen daarbij vooral over energie: over duurzame opwekking, beperking van gebruik en bescheiden inzet van energie uit fossiele bron. Nu is de installatie zelf aan de beurt. Hoe kunnen onderdelen zelf langer hergebruikt worden? Is er bijvoorbeeld toekomst voor onderdelen die bij renovatie, vervanging of sloop vrijkomen. Of blijven we dit maar gewoon weggooien? Op naar de installatiekringloop!

Eerste stap op weg naar installatiekringloop: levensduurverlenging

Zoals veel producten worden de gebouwinstallaties van een zwembad voor slechts een beperkte levensduur ontworpen en gefabriceerd. Binnen ca. 25 jaar na nieuwbouw zijn de meeste installaties aan vervanging toe. Met goed onderhoud is deze termijn soms nog wel met 5 jaar te rekken (of met minder goed onderhoud te verkorten!) . Vaak zijn onderdelen echter niet meer leverbaar of is het ontwerp onvoldoende doordacht. Het vervangen van slijtdelen wordt dan om kostentechnische redenen minder interessant (omdat het bijv. veel of specialistische tijd kost). Met doordacht ontwerp, deskundig en consistent uitgevoerd onderhoud en goed huisvaderschap valt al een wereld te winnen. 30 ipv 25 levensjaren betekent al een winst van 20%.

Installatiekringloop vraagt veel van de markt voor restmaterialen
installatiekringloop

Dat de shredder een hoogwaardig product waardeloos maakt kan niet de bedoeling zijn: Het is tijd voor een andere aanpak!

Voor een volgende stap moeten we het toch echt buiten de circulaire zwembadmuren gaan zoeken. Een afgedankte pomp, luchtbehandelingskast of andere vrijkomende onderdelen gaan op dit moment naar recyclebedrijven. Die maken vaak gebruik van de shredder: alles wordt vermalen tot een brij van materiaal, hoog- en laagwaardig door elkaar. Ingewikkelde scheidingsprocessen zijn nu nodig om het kaf van het koren te scheiden.

Dat scheiden hard nodig is bewijst de grondstoffencrisis waar we als westerse maatschappijen tegenaan lopen. Maar het kan ook anders. Levend bewijs is het bedrijf ACE Re-use Technology, dat bijv. afgedankte elektromotoren volledig demonteert, reinigt, reviseert en weer samenbouwt. Hun (hoogwaardige!) producten zijn diezelfde elektromotoren, die “als nieuw” weer op de markt komen. Interessant aan deze aanpak, is dat het bedrijf een schat aan informatie haalt uit de kapotte input. Analyse van veel voorkomende schadebeelden leidde na re-engineering zelfs tot productverbetering. Ook kijken ze naar substituten voor schaarse materialen. Voorbeeld is koper, dat met een elektrificerende maatschappij in de toekomst alleen maar schaarser (en dus duurder) zal gaan worden.

Installatiekringloop in relatie tot schaarser wordende materialen

In een ideale kringloop worden de afgedankte installatiedelen dus hergebruikt, gereviseerd en/of opgewerkt. Ook kunnen ze “in stukjes” dienen als grondstof voor heel andere producten. Materiaalschaarste zal voor zorgen inzet van vervangers voor dure grondstoffen. Toeleverende bedrijven kunnen er echter door slim ontwerp zorgen dat hun “afval” (bijv. demontabel en daarmee) hoogwaardiger is. Inruil tegen een nieuw product -met soms dus zelfs betere specificaties- kan dan goedkoper zijn dan aanschaf van een gloednieuwe versie. Het loont dus om vooraf al na te denken over de levensfase nà de sloop. Hier valt een wereld te winnen (of het is ‘de wereld’ . . .)

(Dit is het tiende en laatste artikel in een serie over het circulaire zwembad)
De gehele serie is op te roepen door in het zoekveld rechtsboven onze website op de zoekwoordcombinatie circulair zwembad te zoeken.


Foto: still van YouTube
Bekijk het filmpje van de VW Kever in de shredder op Youtube
(bevat geweldadige beelden – niet voor jeugdige kijkers)

Bronnen:
PT Industrieel management (mei/juni 2018) – uitgave van Vakmedianet
Meer over de grondstoffenschaarste: www.grondstoffenscanner.nl