EBS – Energieregistratie en besparingssysteem wordt een ‘must’

Het net gaat zich sluiten. De verplichting tot besparen geldt al vele jaren voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. Per 1 juli 2019 kan deze echter efficiënter door de Omgevingsdiensten gehandhaafd gaan worden.
Waar de controleurs vroeger namelijk nog naar grootverbruikers toekwamen, zullen deze laatsten voortaan een verslaglegging van hun besparingsactiviteiten op moeten gaan sturen. Dit dient voor 1 juli te gebeuren. Wie die resultaten nu nog niet heeft zou daar toch eens over na dienen te denken. Een EBS kan hier helpen.

Middels het nemen van Erkende Maatregelen voldoen aan de wettelijke eisen
EBS

Met een Energie registratie en Bewakings Systeem zet je direct de stap van meten naar begrijpen – ‘grip op energie’

Een toenemend aantal bedrijven is inmiddels -vaak vanuit de genoemde verplichting- in de weer met het treffen van maatregelen genoemd in de zogenoemde Erkende Maatregelenlijsten. Stel dat dat allemaal in kannen en kruiken is, hoe toon je dan aan dat je daadwerkelijk energie bespaart? Per slot van rekening wil je die investeringen toch ook wel (binnen die 5 jaar!) terugverdienen. Meten is weten. Daarbij is de oplossing relatief simpel: installeer een EBS, dat kan veel kopzorgen schelen.

Wat doet een EBS?

Een EBS – voluit: Energieregistratie en Besparing Systeem- is een op computersoftware gebaseerd systeem dat de verbruiksmetergegevens van elektra en gas inleest, verwerkt en voor interpretatie geschikt maakt. Voorwaarde is wel dat een slimme meter oftewel een meter met telemetrie is geplaatst. De gegevens kunnen dan vanaf het moment van plaatsing van zo’n meter tot stand heden bij de netwerkbeheerder of het meetbedrijf worden opgehaald. Doordat de meterstanden met korte intervallen (E: elke 15 min; G: elk uur) worden overgezonden is in detail inzicht in het afnamepatroon van stroom en gas mogelijk.
Een EBS kan verbruiken vergelijken met die van een eerdere periode -bijvoorbeeld die vóór uitvoering van energiebesparingsmaatregelen-. Zo wordt de bereikte besparing snel inzichtelijk. Een goed opgezet EBS kan hiervan rapportages maken. Daarmee kan de Omgevingsdienst de bereikte resultaten beoordelen.

EBS zelf een besparingsmiddel

Met een goed EBS kan meer. Het kan zelf een besparingsmiddel worden. Door bijvoorbeeld de uurverbruiken af te zetten tegen het tijdstip van de dag en van de week of tegen de buitentemperatuur ontstaan diagrammen die een installatiespecialist veel kan zeggen over de werking van die installaties. Wanneer instel- en inregelfouten zichtbaar zijn is het gericht zoeken naar een oplossing ook een stap dichterbij. Mits het EBS hiervoor is toegerust kan ook van dergelijke verbeteringsstappen verslag worden gedaan aan het bevoegd gezag.
Inregelfouten komen vaak voor, zo blijkt regelmatig uit onderzoek. Ze zorgen dan voor soms wel vele tientallen procenten te hoog energieverbruik. Doordat aanpassing vaak geen investering vraagt kan snel worden gehandeld. Ook is de terugverdientijd vaak maar een of enkele maanden.

Waar kan ik informatie vinden over leveranciers van EBS?

Het bouwen van een Energieregistratie en besparingssysteem is voor vele bedrijven geen prioriteit, het hebben ervan hopelijk nu wel. Er zijn diverse softwarepakketten en diensten op dit gebied beschikbaar op de markt.

_________________________________________________________________
Voor hulp bij de selectie en implementatie,  bel of mail ons gerust!


Foto: vanbeek.com

Bronnen:
Infomil.nl/…/energiebesparing/informatieplicht
RvONL.nl/Activiteitenbesluit
Kijk welke Erkende Maatregelen in uw geval van toepassing zijn

Meer weten: Lees ons eerder artikel: “Verduurzamen? Begin met meten!