Zwembad Het Run in Drunen is van gas af. Sinds dit voorjaar worden de zwembaden van deze aan de rand van de Drunense Duinen gelegen buitenbadgelegenheid met behulp van een warmtepomp verwarmd. Daarmee bereikt de gemeente Heusden, die eigenaar van deze accommodatie is een forse besparing op energiekosten. Maar ook de sinds dit jaar nieuwe uitbater Billybird toont zich blij met deze grote verduurzamingsslag.

Sinds de bouw van Het Run eind 70er jaren van de vorige eeuw is het zwemwater jaar-in jaar-uit steeds door een grote gasketel verwarmd geweest. Gedurende het gehele zomerseizoen is de accommodatie al om 7.00 uur open. Een trouwe groep dauwzwemmers meldt zich dan al aan de poort. Een prettige watertemperatuur van steeds 23 graden verwelkomt hen, wat ongetwijfeld bijdraagt aan deze vroege belangstelling. Maar het zwemmen hier is ook vroeg in het seizoen al een aangename bezigheid. Begin mei kan het vaak nog best koud zijn.

Het Run van gas af

Het in het groen gelegen zwembad Het Run in Drunen is nu ook groen verwarmd

Het zal duidelijk zijn dat het op temperatuur brengen en warmhouden van de bijna 2 miljoen liter zwemwater in beide baden de gemeente elk jaar een stevige gasrekening oplevert.

Het Run van gas af en 100% duurzaam

Gemeente Heusden heeft echter grote energiebesparingsplannen dus toen de oude gasketel op het punt van vervangen stond heeft zij GB Techniek-Beheer gevraagd om een alternatief advies voor 1-op-1 vervanging te maken. Wij kozen voor een installatie met een lucht-waterwarmtepomp. Dit elektrisch aangedreven apparaat kan de warmte uit de buitenlucht a.h.w. opkrikken naar de gewenste zwemwatertemperatuur. Hij vermenigvuldigt daarbij de elektrische energie die hij verbruikt en is daardoor erg efficiënt: de verwachting is, dat de hele investering zich binnen 4 jaar terugverdient uit het besparing op aardgas. En doordat de gemeentelijke stroom van windmolens afkomstig is, betekent dit vanaf nu 100% duurzaam verwarmd zwemwater.

Warmtepompen en zwembadwaterverwarming is een goed setje. Een eerder bericht op deze website ging hier al eens op in. Het resultaat staat echter met een goed ontwerp en een vakkundige uitvoering. Deze laatste lag in handen van fa. Hoppenbrouwers – Udenhout, een koploper op het gebied van inzet van duurzame technieken.

______________________________________________________________________

Meer weten over verduurzaming van uw zwembad?  bel of mail ons gerust!


Foto: drunen4you.nl

Bronnen:
www.billybird.nl
www.hoppenbrouwers.nl