Hebben we soms te maken met een warmteprobleem?
Op het moment van schrijven beleven we in grote delen van Nederland aanhoudend hoge temperaturen. Vanaf vandaag is de ‘hittegolf’ zelfs officieel. Met een werktemperatuur van rond de 28 gr. C is het inderdaad lastig het hoofd koel te houden. Vraag na enkele slokken heerlijk koel water: hebben we hier te maken met een incidentele hittegolf of is er toch meer aan de hand?
Open deur zou je zeggen: de opwarming van de aarde laat zich voelen. Het veranderende klimaat vormt al een uitdaging om onze huizen emissieloos verwarmd te krijgen. Maar als je de cijfers erbij pakt lost dat probleem zichzelf langzaam op, toch? (antw: nee dat nou ook weer niet).
Nee, met de gestaag oplopende jaargemiddelde temperaturen dient zich een nieuw energieverslindend probleem aan: toenemende behoefte aan duurzame gebouwkoeling! En ook de woningen zullen in toenemende mate met dit effect te maken krijgen.
De cijfers achter het warmteprobleem
Onderstaande oranje grafiek geeft een indruk van de jaargemiddelde temperaturen van Nederland (links=2017 – rechts=1978): Het brengt de opwarming goed in beeld: De afgelopen 40 jaar laat de jaartrend een stijging van 1,4 graad zien. Kijkend naar het zomergemiddelde (mei – aug) is dat bijna 1,8 graden. De winterperiodes (nov – feb) zijn in dezelfde periode ca 1,7 graad warmer geworden.
Vraag is: wordt er met deze tendens wel voldoende rekening gehouden? De verschuiving van warmtebehoefte naar koelbehoefte gedurende een jaarcyclus is toch overduidelijk!
Wat is de -duurzame- oplossing voor een toenemende koelbehoefte?
Het lijkt er dus op dat we te maken hebben met een langetermijn-probleem. Immers zal de trend naar verwachting de komende decennia nog wel doorzetten. De eerste reactie om ‘snel even’ een airco te -laten- installeren is dan ook geen al te duurzame oplossing. Die laatste ligt toch meer in een gebouw-geïntegreerd ontwerp voor verwarming èn koeling. Kijken naar de langere termijn dus.
Ook hier zal de warmtepomp een sleutelrol in vervullen. Maar vòòr alles: vraag advies aan een partij die dit plaatje snapt en zoek een terzake kundige installateur!
Tot dat moment stel ik voor om het met koele drankjes, ijsjes maar vooral rustig aan te doen. Ik wens u een prettige vakantie.
(Dit is een zomers intermezzo in de serie over het circulaire zwembad, die over twee weken wordt vervolgd)
Bronnen:
De Warmtegek.nl – alles over ijs
De Vergeten IJsjes van weleer
Marisa’s tip om het hoofd koel te houden (alternatieve aanpak)
Interessant artikel Jos. Midden in deze hittegolf introduceert Menerga een nieuw duurzaam koelconcept voor de utiliteit: Adconair CarbonFree. Menerga werkt al 30 jaar met Adiabatische koeling geïntegreerd in luchtbehandelingskasten. Nu wordt dit in een nieuw concept gecombineerd met onderhoudsvrije Adsorptie koeling. Voor deze techniek is proceswarmte ca. 70 ° C. nodig afkomstig van thermische zonnecollectoren of een warmtenetwerk.
Het voordeel is dat we geen compressiekoeling meer nodig hebben dus ook geen stroomverbruik hiervoor behalve een pomp en een paar kleppen en ook geen F gassen, maar alleen water.
Beste Frank, een interessante ontwikkeling die zeker de moeite van het onderzoeken waard is. Temeer omdat de koeling op warmte (!) werkt. Bedankt voor deze input.