Zwembadconditiemeting vreemde eend in de NEN 2767-bijt
zwembadconditiemeting

Nee, van een zwembad zonder water en goed onderhoud blijft niet veel over!

Van alle vastgoed is een zwembad wel heel bijzonder. Overal verlokkende bassins gevuld met heerlijk warm zwemwater – dat spreekt toch tot de verbeelding? Is het niet bij de volwassenen, dan toch zeker bij de kinderen!
Veel gebruikers staan er niet bij stil, wat er voor nodig is om dat water zo te krijgen. Ze hebben geen idee wat een zwemwaterbehandelingsinstallatie is. Wie voor het eerst ‘onderin’ een zwembad komt verbaast zich over de enorme omvang van de “potten-en-pannen” die ze daar aantreffen. Maar ook op professioneel niveau blijkt vaak een gebrek aan voorhanden kennis van de achterliggende technieken. Niet alleen kleine maar vaak juist ook gerenommeerde partijen lijken zich hierin nogal eens te verslikken. Het uitvoeren van een NEN 2767 zwembadconditiemeting is mede daardoor niet zelden een hachelijke zaak.

Strikt genomen zou een zwembadinstallatie een gebruikersverantwoordelijkheid moeten zijn. Door de aard is het echter de meest gebouwgebonden gebruikersinstallatie van alle gebruikersinstallaties. Daarbij komt dat ze niet erg vaak voorkomen. Het is dan ook niet vreemd dat  kennis erover -evenals een goed onderhoudadvies- dun gezaaid is. Ook worden ze  maar ergens tussen de elektrotechnische en de werktuigkundige installaties in gefrommeld: de opname wordt er soms ‘maar even bijgedaan’. Zonder gedegen kennis blijkt de zwembadconditiemeting daardoor vaak zèlf onderwerp van gebreken!

conditiemetingafhankelijk meerjarenonderhoudsplan bij zwembad ’tricky’

Tegenwoordig vormt een conditiemeting van een installatie vaak basis voor het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Het mag duidelijk zijn, dat een gebrekkige conditiemeting in dat geval ook tot een gebrekkig  meerjarenonderhoudsplan zal leiden. Op basis van een zwembadconditiemeting onjuist getimede, ontbrekende -want onbekende- of ronduit vergeten onderhoudsactiviteiten hebben grote invloed op de bruikbaarheid van de planning. Daarbij komt dat veel kostenposten voor onderhoud, revisie en vervanging van zwembadinstallatiedelen vaak zeer hoog zijn. Het mag duidelijk zijn dat de financiële consequenties van vergeten of onjuist gebudgetteerde deelbedragen de MJOP groot kunnen zijn en deze feitelijk  waardeloos kunnen maken. Tekorten in de orde grootte van tonnen tot soms zelfs miljoen(en) zijn niet uit  te sluiten. Wanneer de gebouweigenaar zich hiervan niet bewust is kan een onverwachte ontdekking enorme gevolgen voor diens organisatie  hebben.

Laat zwembadconditiemeting over aan een specialist

Duidelijk is dat het onderdeel zwemwaterbehandelingsinstallatie extra aandacht behoeft. Voor een eigenaar of beheerder van een zwembad ligt het direct inschakelen van een specialist het meest voor de hand. De conditiemeting en het MJOP zijn daarmee in-een-keer-goed. Maar ook als deze werkzaamheden door een generieke partij (dus zonder specifieke kennis en ervaring) zijn uitgevoerd kan het geen kwaad om het resultaat op dit onderdeel door een specialist te laten toetsen.
GB Techniek-Beheer is zo’n specialist: als een van de weinige partijenis zij gespecialiseerd in beheer en onderhoud van zwembadwaterbehandeling. Meer dan 30 jaar kennis en ervaring in deze niche staat ter beschikking. Daarnaast voert zij ook op de overige installaties conditiemetingen uit en stelt zij MJOP’s op: voor zwembaden is zij een one-stop-shop.
______________________________________________________________

Meer informatie of wilt u een vrijblijvende aanvraag van een meting: ga naar aanvraag
Heeft u interesse in een audit neem gerust contact met ons op

______________________________________________________________

Lees hier meer over NEN-conditiemeting
Lees hier meer over 4 stappen installatiebeheer


Foto: het in 2010 als zwembad gesloten Tropicanabad in Rotterdam
(totallycoolpix.com – © Frank Hanswijk